De Unsung Heroes van Anne Soldaat en Yorick van Norden

“Helden als Gene Clark, Harry Nilsson, Gram Parsons, Nick Drake en Ronnie Lane die als nadelig gevolg van de canonisering van de popmuziekgeschiedenis nogal eens over het hoofd worden gezien. Slechts gewapend met twee akoestische gitaren gaan we proberen tot de essentie van de liedjes te komen.", aldus Yorick van Norden. In de muziekvoorstelling Unsung Heroes - waarmee Anne Soldaat en Yorick van Norden op het moment in het theater staan - worden artiesten geëerd die het verdienen om niet vergeten te worden. Lees hieronder een mooi stuk van Anne Soldaat over waarom hij zijn Unsung Heroes eert.

“Natuurlijk hadden we er ook voor kunnen kiezen om '13 Daverende Successen uit de Sixties’ te gaan spelen.
Het laaghangende fruit plukken - zogezegd. Maar niets daarvan. Daarvoor zijn we teveel archeoloog én missionaris tegelijk. Met, bovendien, een aangeboren sympathie voor de muzikale underdog wiens oeuvre - hoe klein ook en hoezeer ook bedolven onder een laag stof - de tand des tijds heeft doorstaan en gehoord mag worden. Die artiesten zijn onze ‘Unsung Heroes’ en ze verdienen het om níet vergeten te worden.

Veel van deze vergeten helden stammen uit de sixties en seventies. ‘The golden age of pop’, de tijd waarin we beiden in zijn blijven hangen en elke dag weer naar verlangen. Maar zo nu en dan maken we ook een uitstapje naar de ’50s, ‘80s of ‘90s. Want ‘Unsung Heroes’ zijn van alle tijden.

Elk lied dat we spelen gaat gepaard met een verhaal - een verhaal over het ontstaan van dat nummer of over het leven en werk van de songschrijver. Inmiddels hebben we onze voorstelling een aantal keren gedaan en het valt ons nu pas op hoeveel tragiek, leed en verwoesting deze artiesten met zich dragen. Neem het aangrijpende verhaal van een band als Badfinger, of de onwaarschijnlijk treurige levensloop van de Amerikaanse folkzanger Jackson C. Frank. Gaandeweg de avond zult u instemmend knikken: “Ja, ongeluk is inderdaad een 'writers goldmine'". En wij laten voor u dat goud weer eens blinken.

Tot ons genoegen merken we dat de voorstelling voor de meeste aanwezigen een ware ontdekkingsreis is, waarin ze nieuwe geluiden, namen en nummers gulzig tot zich nemen. Mensen die de setlijst willen hebben melden zich met een glimlach aan voor onze email-verzendlijst. Als kers op de taart hebben we ook nog een mooie Spotify playlist gemaakt van de nummers uit de voorstelling.

Wilt u zich een avond laven aan prachtsongs van vergeten helden of wilt u zich gewoon eens mentaal optrekken aan het leed van anderen, kom dan naar één van onze voorstellingen bij u in de buurt. We spelen in de show trouwens ook een aantal van onze eigen liedjes. In de onbescheiden vooronderstelling dat ons werk zich kan meten met de parels van de Unsung Heroes. En dat blijkt in de praktijk nog te kloppen ook! Tegelijk voorkomen we op deze manier dat we zelf ‘Unsung Heroes’ worden..”

Tot snel, Yorick & Anne

Tourdata

do 24 nov Kapel De Weijer, Boxmeer

vr 25 nov Statenzaal, Zwolle

do 1 dec Harmonie, Edam

zo 11 dec Mannenzaal, Amersfoort

zo 18 dec De Roode Bioscoop, Amsterdam

vr 6 jan De Amer, Amen

za 7 jan Savelberg Klooster, Heerlen

zo 8 jan Catharina Kapel, Harderwijk

za 21 jan De Molen, Utrecht

zo 22 jan Kloveniersdoelen, Middelburg

za 28 jan Patronaat, Haarlem