Piet Paaltjens Recordings met onder anderen Freek de Jonge, Aafke Romeijn, Spinvis en Linde Schöne

‘Kan iemand zo verdrietig zijn dat hij in zijn eigen tranen verdrinkt? Dat overkwam Piet Paaltjens, de dichter uit de negentiende eeuw, die verzen schreef die ook vandaag geschreven konden zijn. In werkelijkheid was hij de depressieve dominee Francois HaverSchmidt (1835-1894), die zijn leven beëindigde met zelfmoord. Hij liet een bundel gedichten na (Snikken en grimlachjes 1867) en een verhalenbundel (Familie en kennissen 1876).’

Aldus Marita Mathijsen, hoogleraar Nederlandse letterkunde, die samen met Thijs Boontjes het album Piet Paaltjens Recordings opent. Een album geïnspireerd op de teksten van Piet Paaltjens. Nederlandse artiesten als Spinvis, Aafke Romeijn, Freek de Jonge en Linde Schöne namen nummers op waarvan de teksten geïnspireerd zijn op gedichten van de melancholieke dichter. 150 jaar na dato blazen zij daarmee het werk van Piet Paaltjens nieuw leven in. Het album komt op 27 oktober uit via Excelsior Recordings.

Piet Paaltjens Parade
Schiedam staat van 20 oktober t/m 1 november 2017 in het teken van Piet Paaltjens. 150 jaar geleden werd zijn dichtbundel Snikken en Grimlachjes uitgegeven bij Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. Paaltjens is het alter ego van de melancholieke dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894).

De Bibliotheek Schiedam en haar partners pakken dit jubileum aan om de schrijver dertien dagen lang te eren met een divers festivalprogramma. Van het onthullen van het muurgedicht en het voorlezen van gedichten op zijn graf tot huiskamerconcerten in de voormalige drukkerij waar zijn bundel werd uitgebracht, een wandeling in de stad en lezingen in zijn woonhuis. Festivalhart is de Korenbeurs. Een monumentaal pand met een binnentuin in historisch Schiedam dat uitkijkt op het woonhuis van François HaverSchmidt.

Onderdeel van het festival is het album Piet Paaltjens Recordings. Twaalf Nederlandse artiesten namen in het pand van Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam - onder productionele leiding van Frans Hagenaars en veelal met muzikale hulp van leden van The Kik - nummers op waarvan de teksten geïnspireerd zijn op gedichten van Piet Paaltjens.

Luister hier alvast naar de bijdrage van Aafke Romeijn, In Het Gezicht

Piet Paaltjens Recordings
Thijs Boontjes - Dat Gaat Niemand Wat Aan
Dave von Raven - De Zelfmoordenaar
Linde Schöne - Zoet
Alex Roeka - Het Geheim
Jerry Hormone - Aan Hedwig
Clean Pete - Immortelle Zestien
Freek de Jonge - Dan Lach Ik Mij Dood!
Aafke Romeijn - In Het Gezicht
Spinvis - Immortelle C
De Bleeke Jongelingen - Loome Nachten/Wrange Tranen
Meindert Talma - Rika
Jan Rot - Melkboer

Dave von Raven: "Als kind had ik al een boekje van Piet Paaltjens. Wilde ik me als een semi-poëet gedragen, maar snapte er eigenlijk geen hol van. Voor deze cd heb ik De Zelfmoordenaar uitgekozen. Dat is toeval hoor, niet dat mensen denken dat ik iets heb gezocht wat goed bij me past. Het gedicht zit wat vreemd in elkaar, maar de muziek schrijven ging eigenlijk vanzelf. Alsof Piet Paaltjens nog steeds een beetje de touwtjes in handen had."

Alex Roeka: “Toen ik door Piet Paaltjens zijn gedichten ging, bleef ik steken bij Het Geheim. Een gedicht dat ik nog van vroeger kende. Ik herinnerde me het gevoel van toen: donker, op het lugubere af. Maar nu, ouder geworden, zag ik er een nieuwe schoonheid in qua taal en inhoud. Het onuitspreekbare geheim geeft het gedicht een sterke suggestie. Het zorgt voor een blijvende aantrekkingskracht. Ik ben met dit nummer dicht bij mezelf gebleven. Een sobere manier van liedschrijven is één van mijn stijlen. Het is een ouderwets luisterliedje geworden. Misschien kun je het een chanson noemen.”

Achter de schermen meekijken naar deze cd-opnames? PopUpTv legde het creatieve proces met de artiesten in een aantal video’s vast. Deze zijn vindbaar op www.pietpaaltjensparade.nl 

PS. Het album komt op 27 oktober uit, maar een eerste oplage cd's is al vanaf 20 oktober te koop op diverse festivallocaties tijdens de Piet Paaltjens Parade