15 May

Op 4 juni verschijnt het nieuwe album van Blue Flamingo: A Search For CMS. Drie maanden duurde de reis die Ziya Ertekin, alias Blue Flamingo, vorig jaar door Afrika maakte. Een onvergetelijk avontuur bracht hem naar zes landen. In afwachting van een vlucht naar Kameroen, besloot hij de dag te gebruiken om meer te weten te komen over het reeds in de jaren ’60 ter ziele gegane platenlabel CMS (Capitol Music Store).

Als de reis belangrijker is dan de bestemming, dan is dit zeker van toepassing op deze zoektocht. Aan de hand van kleurrijke ontmoetingen in de uithoeken van de stad, werd niet alleen het verhaal achter CMS en enkele andere labels, zoals AGS (African Gramophone Store) en Melodica duidelijk. Geleidelijk ontvouwde zich ook de geschiedenis van de Oost-Afrikaanse muziek in het algemeen.

A Search for CMS is daarom bovenal een verhaal dat verteld moest worden. Van de vroege akoestische gitaarstijlen tot de stuwende gesyncopeerde ritmes van de latere Benga muziek. Daarmee is dit album een dwarsdoorsnede geworden van de Keniaanse muziek zoals deze zich onder diverse invloeden en omstandigheden heeft ontwikkeld. Een bijzondere reis, met een wonderschoon resultaat. Om het verhaal kracht bij te zetten heeft Blue Flamingo zich ditmaal niet alleen beperkt tot 78-toerenplaten, zoals op voorgangers Congo Jazz (2010) en 78 r.p.m. (2008), maar heeft hij ook enkele 45-toerensingeltjes in de mix opgenomen.

A Search For CMS wordt op 7 juni gepresenteerd in Rasa in Utrecht en 10 juni in de Melkweg, te Amsterdam.